Güneş Sonbahar noktasında: 22 Eylül saat 18:44
Güneş, bu tarihte gece ve gündüz sürelerinin yaklaşık eşitlendiği (fark 9 dakika) ve “sonbahar gündönümü” ismi ile anılan (ya da teknik ismi ile omega) sanal noktada yer alır. Bu tarihten itibaren geceler uzamaya ve gündüzler kısalmaya başlayacak.
Ağustos 1’de Güneş ve 16’sında Ay tutulması izlendi. Tam Güneş tutulması ülkemizden kısmen görüldü, Parçalı Ay tutulması ise tüm görkemiyle uzun süreli izlendi.
Gün Saat
04 05 Satürn Güneş’e en yakın
07 17 İLK DÖRDÜN
07 18 Ay Yer’e en uzak (404 215 km)
09 23 Jüpiter Ay’ın 3 derece kuzeyinde
11 07 Merkür–Güneş açıklığı en büyük. Doğu (27 derece)
13 05 Ay’ın 0.8 derece güneyindeki Neptün Ay tarafından örtülecek
13 05 Uranüs Güneş’e en uzak
15 12 DOLUNAY
20 06 Ay Yer’e en yakın (368 885 km)
22 08 SON DÖRDÜN
22 19 Güneş sonbahar noktasında (gece süresi gündüze eşit)
29 11 YENİ AY
GEZEGENLERİN İLGİNÇ GÖRÜNÜMLERİ
– 1 – 2 Eylül akşamları Hilal – Merkür – Venüs – Mars yakın konumda görülecek.
– 1 – 10 arası akşamları Merkür – Venüs – Mars kısa süreliğine birlikteler.
5 Eylül, Saat 19:00, Batı Ufku
– 10 – 23 arası akşamları Venüs – Mars kısa süreliğine birlikteler.
– 13’ünde Neptün, Şişkinay tarafından örtülmeye yakın konumda teleskop eşliğinde görülebilir. Örtülmenin izleneceği yerler: kuzeybatısı hariç Kuzey Amerika, Güney Amerika’nın kuzey ucu, İzlanda, İngiltere.
EYLÜL AYINDA GEZEGENLER
Merkür, sadece Güneş doğmadan önce doğuda veya Güneş battıktan sonra batıda ufka yakın görülebilir. Güneş çevresindeki dolanımı da çok hızlıdır (yoksa Güneş’e çakılırdı), bu yüzden ay boyunca birden çok burç değiştirmekte. Gezegen, Eylül boyunca Güneş’e yaklaşacağından sadece ilk iki hafta akşamları Güneş battıktan hemen sonra çok kısa süreliğine görülecek. Merkür, batıda ufuktan en fazla 8 derece yüksekte Başak (Virgo) takım yıldızında bulunacak. Parlaklığı da görülme süresince sıfırdan +0.2 kadire giderek sönükleşecek. Gezegen, sondördün evrede teleskop ile izlenebilirde. Güneş’e olan yakınlığından dolayı Merkür’ün görülmesi her zamanki gibi yine de kolay olmayacak.
Venüs, bu ay da Merkür gibi davranacak; gezegen ay boyunca Güneş’ten gittikçe uzaklaşacak. Akşamları Güneş battıktan hemen sonra kısa süreliğine batı tarafta ufuktan en fazla 11 derece kadar yüksekte Başak takım yıldızında görülecek. Venüs’ün parlaklığı 3.9 kadir olup gökyüzünde adeta ışıldayacak. Belki bu yüzden bu parlak gezegene akşamın bir habercisi olarak “akşam yıldızı” demişiz. Venüs teleskopla bakıldığında dolunaya yakın evrede görülecek. Venüs, Merkür gibi ufka yakın olacağından görülmesi zor olacak. Bununla birlikte, şiddetli parlaklığı ve ufka yakınlığını yanlış anlamalara meydan vermesi olasıdır da.
Mars, ay boyunca Güneş’e yaklaşacağından görülme süresi azalacak şekilde akşam saatlerinde kısa süreliğine görülebilecek. Mars-Merkür-Venüs üçü yakın konumda izlenebilecekte. Gezegen 1.7 kadir değişmeyen parlaklıkta batı tarafta Başak takım yıldızında yer alacak. Mars ufuktan en fazla 11 derece yüksekte (özellikle ayın ilk günlerinde) görülecek. Gezegen ayrıca dolunaya yakın evre görünümünde olacak ki teleskoplu okuyuculara ilginç gelebilir.
Jüpiter, ay boyunca Güneş’e yaklaşacak. Akşamdan geceye kadar 4 saat süreliğine görülebilecek. –2.4 kadir parlaklıklı gezegen, güneyde ufuktan en fazla 26 derece yüksekte Yay (Sagittarius) takım yıldızında (yıl boyunca da aynı burçta) bulunacak.
Satürn, ay boyunca Güneş’e giderek yaklaşacak, ancak yüksekliği artacağından görülme süresi uzayacak. Gezegen Güneş battıktan sonra kısa süreliğine tam doğuda Aslan (Leo) takım yıldızında (yıl boyunca da aynı burçta) görülecek. Satürn ufuktan en fazla 15 derece yüksekte yer alacak. Gezegenin parlaklığı da sabit olup +0.8 kadir.
Uranüs, ay boyunca Güneş’ten uzaklaşacağından görülme süresi de uzayacak. Gezegen akşam saatlerinden itibaren gece ve sabah saatlerine kadar 9 saat süreliğine teleskop eşliğinde görülebilir. +5.7 kadir parlaklıklı sönük gezegen ufuktan en fazla 44 derece yüksekte bulunacak. Uranüs doğudan batıya 140 derece kadar geniş bir aralıkta Kova (Aquarius) takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.
Neptün, ay boyunca Güneş’e yaklaşacağından görülme süresi azalacak şekilde akşam saatlerinden itibaren gece ve sonrasına kadar 7 saat süreliğine teleskop eşliğinde izlenebilir. +7.8 kadir parlaklıklı oldukça sönük gezegen ufuktan en fazla 34 derece yüksekte güneydoğudan güneybatıya 105 derece kadar geniş bir aralıkta Oğlak (Capricornus) takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.
Gezegenlerin görüleceği zamanlar bu sayfada mini çizelgede verildi.
Akşam | Gece | Sabah |
Merkür (1 – 15; batıda) | Jüpiter (güneybatıda) | Satürn (tam doğuda) |
Venüs (batıda) | Uranüs (güneyde) | Uranüs (güneybatıda) |
Mars (batıda) | Neptün (tam güneyde) | Neptün (güneybatıda) |
Jüpiter (güneyde) | ||
Uranüs (doğuda) | ||
Neptün (güneydoğuda) |
AY TAKVİMİ