Beş aydan uzun bir süredir Mars’taki görevini sürdüren NASA’nın uzay aracı Phoenix ile iletişim durmuş durumda. Önceden tahmin edildiği gibi, mevsimsel şartlar nedeniyle azalan Güneş ışığı, Mars’ın kuzey kutup bölgesinde bulunan Phoenix’in çalışması için gerekli enerjiyi karşılayamıyor.
Phoenix’ten son sinyal 2 Kasım’da alındı. Kısalan günler nedeniyle Güneş ışığının yetersiz kalmasının yanı sıra, gökyüzünün daha bulutlu ve tozlu olması aynı zamanda sıcaklığın düşmesi Phoenix’in çalışmasını olumsuz yönde etkiledi. Herşeye rağmen 3 ay olarak öngörülen ömrünü aşmayı başardı.
Proje takımı, yeniden iletişimin sağlanması ümidiyle Phoenix’i dinlemeye bir kaç hafta daha devam edecek. Ancak kötüleşen hava şlartlarında yeniden iletişim pek mümkün görülmüyor. Phoenix proje müdürü Barry Goldstein’e göre, Ekim ayının (2009) ortalarında Güneş ışığı, Phoenix’in çalışması için yeniden yeterli düzeyde olacak. Ancak -150 derecenin altında, CO2 buzu ile örtülmüş aracın, yeniden çalışır duruma gelmesi zor görünüyor.
4 Ağustos 2007’de fırlatılan Phoenix, 25 Mayıs 2008’de Mars’ın kuzey kutup bölgesine iniş yaptı. Kazılar yaparak toprak örnekleri topladı ve üzerindeki laboratuvarlar sayesinde analizini gerçekleştirdi. Yaptığı çalışmalar sonucunda, ilk olarak, 2002 yılında, NASA’nın “Mars Odyssey” adlı uzay aracının Mars’ın yörüngesinden yaptığı gözlemler sonucunda tespit ettiği Mars yüzeyi altındaki buz-su karışımı yapıyı doğrulamış oldu. 25.000’den fazla fotoğrafı Dünya’ya ulaştıran Phoenix, Dünya dışında atomik düzeyde görüntü alabilecek mikroskoba sahip ilk uzay aracı ünvanını da kazandı. Goldstein, uzay aracının çalışmasının tamamlandığını ancak toplanan verilerin analizinin henüz ilk aşamalarında olduğunu ifade ederek, “Phoenix’in zorlu bir inişi başarıyla gerçekleştirmesinin ardından takım çalışanları sayesinde 152 Mars gününün 149’unda bilimsel çalışmalar yapmayı başarmıştır.” şeklinde konuştu.
1 Yorum
Bence bu harika bir buluş burayı çekebilmek mükemmel tebrikler,başarılarınızın devamını dilerim.