Göktaşı yağmuru, Çalgı (Lyra) takım yıldızı civarından yağan Lyridler isimli göktaşı yağmuru 16–25 Nisan arası görülebilir. En yüksek sayıya ise 22 Nisan’da ulaşır: saatte 18 veya daha fazla göktaşı görülebilir. Bilindiği gibi yağmurlar dışında tüm gece boyunca ancak 6-7 kadar göktaşı görülebilmekte. Lyridler göktaşı yağmuru 2003 yılında en bol olarak gözlenmişti, beş yıl aradan sonra bu yıl daha az bir yağış beklenebilir. Bu göktaşı yağmurunu izlemek isteyen okuyucular, özellikle 22 Nisan’da gece yarısına doğru kuzeydoğu tarafta ufka yakın yükseklikteki Çalgı takım yıldızı bölgesine bakabilirler. Bir–iki göktaşının görülmesi yerini hemen belirler de. Çalgı takım yıldızı tüm gece boyunca yükselerek gökyüzünde kalacağından, bu göktaşı yağmuru sabah Güneş doğuncaya kadar izlenebilir. Ayrıntılı bilgi için Uluslararası Göktaşı Kuruluşu sayfası incelenebilir.
Gün Saat
06 07 YENİ AY
07 22 Ay Yer’e en yakın (361 bin 80 km)
12 22 İLK DÖRDÜN
15 21 Satürn Ay’ın 3 derece kuzeyinde
16 10 Merkür Güneş’in tam arkasında
20 13 DOLUNAY
23 13 Ay Yer’e en uzak (405.9 bin km)
28 17 SON DÖRDÜN
28 23 Mars Pollux’un 5 derece güneyinde
GEZEGENLERİN İLGİNÇ GÖRÜNÜMLERİ
Ay–Satürn–Regulus birarada
15’inde akşam saat 21’de Satürn, şişkinay’ın 3 derece kuzeyinde yer alacak. İkiliye Aslan (Leo) burcunun en parlak yıldızı Regulus (parlaklığı 1.3 kadir) da eşlik edecek. Üçlü güneyde ufuktan 61 derece kadar yüksekte Aslan takım yıldızında görülecek. Satürn’ün parlaklığı 0.5 kadir ve bir sanal görünümleri takvim resimde verildi. Üçlüden parlak olanı Ay’dan sonra Satürn’dür. Ay–Satürn doğrultusu bizi doğruca kutup yıldızına götürür. Ayrıca, ay boyunca Satürn–Regulus ikilisi yakın konumda bulunacaklarda.
15 Nisan, 21:00, Güney
Merkür Güneş’in tam arkasında
16’sında saat 10’da Merkür, Güneş’in tam arkasında yer alacak. Örtülme olayının başlangıç öncesi ve bitiş sonrası özel Güneş teleskoplarıyla ancak izlenebilir. Güneş’i gözlemleyen SOHO isimli uydudan canlı yayın benzeri kısa aralıklarla izleme olasılığı da var.
Mars–Pollux uzaklığı beş derece
28’inde gece saat 23’de Mars, İkizler (Gemini) burcunun ikinci parlak yıldızı Pollux (parlaklığı +1,2 kadir)’un 5 derece güneyinde bulunacak. İkili batı tarafta ufuktan 19 derece yüksekte İkizler takım yıldızında görülecek. Mars’ın parlaklığı Pollux’un ile aynı olup kırmızı rengi ile ayırt edilebilir. Mars–Pollux doğrultusu bizi doğruca kutup yıldızına yani kuzeye götürür.
28 Nisan, 23:00, Batı
NİSAN AYINDA GEZEGENLER
Merkür, sadece Güneş doğmadan önce doğuda veya Güneş battıktan sonra batıda ufka yakın görülebilir. Gezegen Nisan ayında Güneş’e olan yakın konumundan dolayı ancak ayın son günlerinde akşamları Güneş battıktan hemen sonra çok kısa süreliğine batı tarafta ufuktan en fazla 14 derece kadar yüksekte sırasıyla Koç (Aries) ve Boğa (Taurus) takım yıldızlarında görülecek. Merkür’ün parlaklığı görülme süresince –1.5’dan –0.9 kadire kadar sönükleşecek. Gezegen, şişkinay ve sondördüne yakın evrelerde teleskop ile izlenebilirde. Merkür ufka yakın olacağından görülmesi yine de zor olacak. Bilindiği gibi Venüs, Ay’dan sonra gecelerin en parlak cismi. İki gezegenin bu durumu “teoride var ama pratiği yok” denene bir örnek olabilir mi?
Mars, ay boyunca Güneş’e yaklaşacağından görülme süresi azalacak şekilde akşam saatlerinden itibaren gece yarısı sonrasına kadar 5 saat süreliğine görülebilecek. Gezegen 0.8 kadirden itibaren gün ve gün sönükleşerek 1.2 kadire kadar parlaklığı azalacak ve gökyüzünde güneybatıdan batıya doğru 60 derece kadar bir aralıkta İkizler takım yıldızında yer alacak. Mars ufuktan en fazla 70 derece gibi oldukça yüksekte (özellikle akşam saat 20 civarında) görülecek. Gezegen ayrıca şişkinay evre görünümünde olacak ki teleskoplu okuyuculara ilginç gelebilir.
Jüpiter, ay boyunca Güneş’ten uzaklaşacak ve sabahları Güneş doğmadan önce iki saat süreliğine görülebilecek. –2.3 kadir parlaklıklı gezegen, güney tarafta ve ufuktan en fazla 27 derece yüksekte Yay (Sagittarius) takım yıldızında (yıl boyunca da aynı burçta) yer alacak.
Satürn, ay boyunca Güneş’e giderek yaklaşacak. Gezegen akşam saatlerinden (20’den) itibaren gece yarısı ve sonrasına kadar (03 gibi) 7 saat süreliğine güneydoğudan batıya doğru 170 derece kadar çok geniş bir aralıkta Aslan takım yıldızında (yıl boyunca da aynı burçta) görülecek. Satürn ufuktan en fazla 61 derece yüksekte yer alacak. Gezegenin parlaklığı da +0.5 kadir.
Uranüs, ay boyunca Güneş’ten uzaklaşacağından ay ortasından itibaren görülmeye başlayacak ve görülme süresi giderek artacak. Gezegen Güneş doğmadan hemen önce sabah kısa süreliğine teleskop eşliğinde görülebilir. +5.9 kadir parlaklıklı sönük gezegen ufuktan en fazla 19 derece yüksekte doğu tarafta Kova (Aquarius) takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.
Neptün, ay boyunca Güneş’ten uzaklaşacağından görülme süresi artacak şekilde sabahları Güneş doğmadan hemen önce bir saat süreliğine teleskop eşliğinde izlenebilir. +7.9 kadir parlaklıklı oldukça sönük gezegen ufuktan en fazla 27 derece yüksekte güneydoğu tarafta Oğlak (Capricornus) takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.
Gezegenlerin görüleceği zamanlar bu sayfada mini çizelgede verildi.
Akşam | Gece | Sabah |
Merkür 24–30 | Mars | Jüpiter |
Mars | Satürn | Uranüs 12-30 |
Satürn | Neptün |
Herkese açık bir gözkyüzü dileğiyle…