– 02 Eylül Jüpiter ve Ay yakın görünümde
– 14 Eylül Mars ve Ay yakın görünümde (sabah)
– 17 Eylül Venüs ve Ay yakın görünümde (sabah)
– 20 Eylül Venüs ve Regulus çok yakın görünümde (sabah)
– 22 Eylül Sonbahar ılımı (ekinoks) – gece ve gündüz süreleri eşit
– 30 Eylül Jüpiter ve Ay yakın görünümde
Satürn artık Güneş’le çok yakın görünür konumda olduğu için görülemiyor. Gezegen, 17 Eylül’de Güneş’le kavuşarak sabah gökyüzüne geçecek. Gezegeni yeniden görebilmek için Ekim ortalarını beklemek gerekiyor.
Merkür, ayın ilk yarısı akşam gökyüzünde, ufka çok yakın konumda. Bu haliyle gezegeni görmek çok zor. Ayın ilk günleri gezegen bir dürbün yardımıyla batı ufku üzerinde görülebilir. Merkür, 19 Eylül’de altkavuşumdan geçecek ve Kasım ortalarına kadar sabah gökyüzünde yer alacak. Ancak Ekim’in ilk günlerine kadar ufkun üzerinde pek de yükselmeyecek ve Eylül’ün geri kalanında da gözlenemeyecek.
Jüpiter, hava karardığında güneydoğu ufku üzerinde görülebilir. Geçtiğimiz ay karşıkonumdan geçen gezegen parlaklığından henüz fazla bir şey kaybetmiş değil. -2,7 kadirle parlayan Jüpiter’i neredeyse sabah saatlerine kadar görmek mümkün.
Mars, artık gece yarısından önce doğuyor. İkizler Takımyıldızı’nda bulunan gezegen, İkizler’in parlak yıldızları Kastor ve Polluks’a giderek yaklaşıyor. Mars, ondan biraz daha sönük olan bu iki yıldızla birlikte güzel bir üçlü oluşturuyor. Çok parlak olmasa da, turuncu rengi sayesinde Mars’ı tanımak zor
değil.
20 Eylül Sabahı Venus ve Regulus, Doğu
Venüs, sabah Güneş’ten yaklaşık 2,5 saat önce doğuyor. Gezegen, ayın ilk iki günü M44 Arıkovanı açık yıldız kümesinin güneyinde yer alıyor. Bu yakınlaşmanın ardından gezegen Aslan Takımyıldızı’na doğru ilerleyecek ve 20 Eylül’de Aslan’ın kalbi Regulus’la çok yakın görünür konuma gelecek.
Arif Solmaz’ın katkılarıyla Türkçeleştirilen Eylül ayı gökyüzü haritasına SkyMaps’den ulaşabilirsiniz