Bilindiği gibi geçtiğimiz Mayıs ayında Hubble Uzay Teleskobu bakıma alınmış ve bozulan parçaların tamiri ile yeni gözlem aletlerinin eklenmesi sağlanmıştı. Bakım sonrası elde edilen ilk görüntüler NASA tarafından yayınlandı. Daha önce alınan görüntüler ile karşılaştırıldığında Hubble’ın gözlem yeteneğinin oldukça geliştiği görülüyor.
Mayıs 2009’da gerçekleştirilen STS-125 görevi ile birlikte Hubble’ın uzun zamandan beri çalışmayan bölümleri onarılmış ve iki yeni kamera eklemişti. Bu sayede 19 yıldır kullanılan uzay teleskobu, NASA’dan Ed Weiler’in deyimiyle yeniden yeni bir teleskop haline geldi. Hubble artık yeni gözlem aletleriyle birlikte ışığa daha duyarlı. Eski fotoğraflar ile bugün alınan fotoğraflar karşılaştırıldığında gelişim açık bir şekilde görülüyor.
Omega Centauri Küresel Yıldız Kümesi’ne ait sol taraftaki fotoğraf 2002 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından alınmış. Sağ tarafta ise aynı bölgeye ait bugün yayınlanan fotoğraf görülüyor.
Bu fotoğrafta ise eskiden alınan Kelebek Nebulası (Butterfly Nebula, NGC 6302 veya Bug Nebula) görüntüsü (sol) ile bugün yayınlanan fotoğraf (sağ) karşılaştırılmış. (Credit: NASA/Hubble team. Collage by Stuart Atkinson)
Stephan’ın Beşlisi, 2000 (sol) ve 2009 (sağ) (Credit: NASA/ESA Hubble Team)
4 yorum
Hubble’ın eskisinden daha iyi çalıştığını görmek çok güzel 🙂
O artık daha yeni ve keşfetmeye hazır.
Hedef uzakları ve en derini görmek…
Merhaba,
Birinci fotoğrafta 2.sine göre daha sık bir yıldız kümesi,2.fotoğrafta daha yayılmış bir yıldız kümesi görüyorum. Bunun sebebi Hubble’ın daha iyi bir görüntü vermesi mi ? Yoksa yıldızların birbirlerinden uzaklaştığının bir kanıtımıdır ? 7 sene içerisinde böyle bir şey mümkünmüdür ?
@europa
Bu fotoğraftaki farklar biraz renk biraz da çözünürlük… İkisi de aynı FOV ile çekilmemiş ya da yansıtılmamış olmalı. Gökadaların merkezi, kuyrukluyıldızlar ve gezegenler hariç gökcisimleri sanki hiç değişmiyormuş gibi tıpkı bir fotoğrafa bakıyormuş gibi görünür. Elbette akademik seviyede değişen yıldızlar ve spektrometre tespit edilen bilgiler sürekli yenilenmektedir. Bu cisimler bizden çok çok uzakta olduğu için ve teleskoplarımızın ayırma gücü bunlardaki değişikliği fotoğraflara yansıtamayacağından biz bunlar hep aynı görürürüz.
salih bey açıklama için teşekkür ederim.