– 06 Mayıs Eta Kova (Eta Aquarid) göktaşı yağmuru
– 10 Mayıs Antares ve Ay yakın görünür konumda
– 17 Mayıs Jüpiter ve Ay yakın görünümde (sabah)
– 21 Mayıs Venüs, Mars ve Ay yakın görünümde (sabah)
– 31 Mayıs Satürn ve Ay yakın görünümde
Merkür, Nisan’daki yükselişinin ardından, bu ay hızlı bir inişe geçiyor. Ancak gezegeni yaklaşık bir hafta daha batı-kuzeybatı ufku üzerinde görmek mümkün. Özellikle ayın ilk günleri çok parlak ve oldukça yüksekte. İlk haftadan sonra yükselimi ve parlaklığı iyice düşen gezegeni gökyüzünde seçmek zor olacak.
Teleskoplu gözlemciler, Merkür’ün giderek ince bir hilal biçimini aldığını görebilirler. Gezegen, ayın ortasında sabah gökyüzüne geçiyor. Yeniden görülebilecek kadar yükselmesi için Haziran’ın ilk günlerini beklemek gerekecek.
Satürn, akşam gökyüzünde güneyde en yüksek konumuna ulaşmış durumda. Satürn bu yıl halkalarını bize gösterme konusunda isteksiz olsa da, Mayıs’ta halka düzleminin bize göre eğimi, bu yılın en iyi durumunda. Bununla birlikte gezegen bize görece yakın konumda olduğu için, Mayıs ayının bu yıl Satürn’ü gözlemek için en iyi dönem olduğu söylenebilir. 0,8 kadir parlaklıktaki Satürn, sarımsı rengiyle Aslan’ın ayağının ucunda görülebilir.
Satürn’ün gökyüzünü terk etmesiyle birlikte Jüpiter doğuyor. Jüpiter’in gökyüzünde yükselerek gözlem için uygun konuma gelmesi için sabah saatlerini beklemek gerekiyor.
21/05, 05:00, Doğu
“Sabah Yıldızı” Venüs, sabah gökyüzünde ilk dikkati çeken gökcismi. Gezegen, doğu ufku üzerinde -4,5 kadirle parlıyor.
Uzun süredir doğu ufku üzerindeki konumunu koruyan Mars bu aydan başlayarak yükselişe geçiyor. Mars, bu yükselişini yıl boyunca sürdürecek ve giderek daha erken doğacak. Mars, Mayıs sonunda sabah alacakaranlığı başlamadan doğuyor olacak.
Mayıs ayı için Türkçe gökyüzü haritasına SkyMaps‘den ulaşabilirsiniz. Bu ayrıntılı gökyüzü haritasının Türkçeleştirilmesi konusunda katkılarından dolayı Arif Solmaz‘a teşekkür ederiz.
1 Yorum
Ben teşekkür ederim U. ve A. İyi çalışmalar.