Astronomi yılının köşe taşı projelerinden biri olan “100 Saat Astronomi” kapsamında, tüm Dünya’da 2-5 Nisan tarihleri arasında etkinlikler düzenleniyor. Araştırma, bilim merkezleri, gözlemevleri, üniversiteler ve okullar tarafından düzenlenen etkinliklerde mümkün olduğunca çok kişinin teleskopla gözlem yapması amaçlanıyor.
Etkinlikler 2-5 Nisan tarihleri arasında dört gün boyunca devam edecek. Etkinliğin adının “96 Saat Astronomi” olması gerektiğini düşünenler olabilir. Ancak akılda daha kolay kalması düşüncesiyle saat üzerinden bir yuvarlama yapılmış ve proje “100 Saat Astronomi” adını almış. Projenin amacı, daha önce teleskopla Ay’a, gezegenlere, yıldız kümelerine ve bulutsulara bakmaya fırsat bulamamış insanlara uzmanlar eşliğinde gözlem deneyimi yaşatmak ve astronomi ile ilgili aklınıza takılan sorulara cevap bulabileceğiniz bir ortam sunmak. Bunun için de hem Dünya’da hem de Türkiye’de yoğun bir gözlem programı bizi bekliyor.
Öncelikle, havanın kapalı olması durumunda veya başka yerlerdeki etkinlikleri izlemek isterseniz, yapılacak canlı bağlantılar ile internet üzerinden etkinlikleri takip etmeniz mümkün. Türkiye’den de bazı kurumlar da etkinliklerini internet üzerinden yayınlayacaklar. Tübitak Ulusal Gözlemevi bunlardan biri. Bunun dışında Dünya üzerindeki 80 teleskoptan 24 saat canlı yayın yapılacak. 3 Nisan saat 11’de başlayacak canlı yayın 4 Nisan saat 11’e kadar devam edecek. Bu yayınlar hakkında programa buradan (İngilizce) ulaşabilirsiniz.
Harita üzerinden 100 Saat Astronomi etkinliklerine ulaşabilirsiniz. Daha detaylı etkinlik aramaları için “100 Hours of Astronomy” sayfasını kullanabilirsiniz.
TÜRKİYE’DE 100 SAAT ASTRONOMİ ETKİNLİKLERİ
Türkiye’de gerçekleştirilecek 100 Saat Astronomi etkinlikleri:
İstanbul
- İstanbul Üniversitesi 100 Saat Astronomi Etkinlikleri
- İKÜ 100 Saat Astronomi Etkinlikleri
- İTÜ Astronomi Kulübü 100 Saat Astronomi Etkinlikleri
- Eyüboğlu Eğitim Kurumları İkiz Gözlemi 100 Saat Astronomi Etkinlikleri
- Aka Koleji 100 Saat Astronomi Etkinlikleri
- Özel Yüzyıl Işıl Okulları 100 Saat Astronomi Etkinliği
- Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Astronomi Şenliği / Sema ve Aydın Doğan Eğitim Parkı
Ankara
- Ankara Üniversitesi Gözlemevi 100 Saat Astronomi Etkinlikleri
- 100 Saat Astronomi Etkinliği / ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu
İzmir
- Ege Üniversitesi Gözlemevi 100 Saat Astronomi Etkinlikleri
- 100 Saat Astronomi Etkinliği / Çakabey Okulları Gözlemevi
Antalya
Kayseri
Çanakkale
Adana
Eskişehir
- Eskişehir DAY2009 Etkinlikleri / Eskişehir Eğitim Gönüllüleri Vakfı
- Eskişehir DAY2009 Etkinlikleri / Çağdaş İlköğretim Okulu
- Eskişehir DAY2009 Etkinlikleri / Mat-FKB Gelişim Koleji
Samsun
Gebze
Pamukkale
İskenderun
Isparta
Kırşehir
Bize en yakın yıldız olan Güneş’e dikkat çekmek için DAY2009 Güneş Fiziği Görev Grubu, 5 Nisan Pazar gününü “Güneş Günü” ilan etti. Bu nedenle bazı etkinliklerde, bu gün için, özel Güneş gözlemlerine yer veriliyor.
1 Yorum
bir aksilik olmazsa ben de bugün istanbul üniversitesindeki etkinliklere katılacağım.. 🙂