– 01 Mart Merkür, Mars’ın 0,6° güneyinde (sabah)
– 09 Mart Regulus ve Ay yakın görünümde
– 17 Mart Antares ve Ay çok yakın görünümde (sabah)
– 20 Mart İlkbahar ılımı (ekinoks) – gece ve gündüz süreleri eşit
– 22 Mart Jüpiter ve Ay yakın görünümde (sabah)
– 24 Mart Mars ve Ay yakın görünümde (sabah)
GEZEGENLER
Bir süredir “Akşam Yıldızı” olarak gökyüzünü süsleyen -4,6 kadir parlaklıktaki Venüs, ayın sonlarına doğru akşam gökyüzünü terk ediyor. Güneş’le aramıza girmekte olanVenüs, giderek ince bir hilal biçimini alıyor. Ayın başlarından itibaren bu hilal biçimini bir dürbünle bile görmek mümkün. Mart ortalarındaysa gezegen bize iyice yakınlaşmış, hilali de iyice incelmiş olacak. Bundan sonraysa artık gözlenemeyecek kadar alçalacak ve gözden kaybolacak. Venüs, 25 Mart’ta sabah gökyüzüne geçecek.
Satürn, ay boyunca tüm gece gökyüzünde. İlk saatlerde ufka yakın konumda bulunduğu için teleskoplu gözlemciler için çok da iyi bir hedef değil. Ancak gece yarısına doğru gökyüzünde en yüksek konumuna ulaşıyor. Satürn, Aslan’ın arka ayağını oluşturan Sigma (σ) Aslan’la çok yakın görünür konumda. İki gökcisminin arasındaki görünür uzaklık, ayın sonlarına doğru giderek daha da azalıyor.
Sabah gökyüzündeki Jüpiter, ayın başlarında ufka çok yakın ve Güneş doğmadan önce çok kısa bir süre için gözlenebiliyor. Ayın sonlarına doğru yükselimi artacağı için gözlem için daha uygun durumda olacak.
23/03, 05:30, Doğu
Merkür ve Mars da Jüpiter gibi sabah gökyüzünde. Ancak ufka Jüpiter’den bile daha yakın oldukları için çıplak gözle seçilmeleri zor. Ayın ilk günü, Mars ve Merkür doğu-güneydoğu ufku üzerinde çok yakın görünecek. Bu yakınlaşmayı görmek için bir dürbünün yararı olacaktır. Ayın ilerleyen günlerinde Merkür ufkun üzerinde yavaş yavaş alçalacak, Mars ise konumunu koruyacak.
1 Yorum
Mükemmeldi.Ama şu soruyu soracacam.Dünya ile Jupiter’in arasında kaç km fark var?