9 Şubat’ta yarıgölge Ay tutulması olacak. Ay 17:30 civarı doğduğunda Dünya’nın yarıgölgesinde olacak.Tutulma, yarıgölge tutulma olduğu için çok zor fark edilebilecek ve 18:39’da sona erecek.
– 09 Şubat Yarıgölge Ay tutulması
– 14 Şubat Merkür sabah gökyüzünde en büyük uzanımda (26°)
– 17 Şubat Mars, Jüpiter’in 0,6° güneyinde (sabah, ufka çok yakın durumda)
– 17 Şubat Venüs en parlak durumunda (-4,6 kadir)
– 23 Şubat Merkür, Mars, Jüpiter ve Ay yakın görünümde (sabah)
– 24 Şubat Merkür, Jüpiter’in 0,6° güneyinde (sabah)
– 28 Şubat Mars, Merkür ve Jüpiter yakın görünümde (sabah)
– 28 Şubat Venüs ve Ay yakın görünümde (akşam)
GEZEGENLER
Venüs, akşam gökyüzünün tek gezegeni. Gezegen ay boyunca gökyüzünde yavaş yavaş alçalacak. Yine ay boyunca gezegenin battığı yer güneybatıdan batıya doğru kayacak. Venüs, 27 Şubat’ta en yüksek parlaklığına (-4,6 kadir) ulaşacak ve aynı akşam üç günlük hilalle yakın görünür konumda olacak.
Satürn, gecenin sahne alan ikinci gezegeni. Gezegeni görebilmek için Venüs batarken (20:30’dan sonra) tam zıt yöne, doğu ufkuna bakmak gerekiyor. Satürn, ayın sonlarında hava karardığında doğmuş oluyor. Gezegeni neredeyse tüm gece gökyüzünde görmekmümkün.
20 Ocak’ta sabah gökyüzüne geçen Merkür, Şubat boyunca sabah gökyüzünde olsa da, gezegeni gözlemek için en iyi zaman ayın ortaları. Gezegen, 13 Şubat’ta en büyük uzanıma ulaşacak. Bu nedenle, Merkür’ü görebilmek için en iyi zaman 14 Şubat sabahı.
Merkür’le birlikte, Jüpiter ve Mars da sabah gökyüzünde. 17 Şubat sabahı Jüpiter ve Mars çok yakın görünür konuma gelecekler. O sırada, Merkür ikiliden biraz daha yukarıda, onların sağ üstünde parlıyor olacak.
17/02, 06:30, Doğu
Bundan yaklaşık bir hafta sonra, 23 Şubat sabahı birbirlerine iyice yaklaşmış olan Mars, Jüpiter ve Merkür’e ince bir hilal de eşlik edecek. 24 Şubat’ta da Merkür ve Mars çok yakın olacak. Bu olaylar gerçekleşirken gezegenler, özellikle de Jüpiter ufka çok yakın olacağından, bir dürbün gezegenleri görme şansını artıracaktır.